september 13, 2023

Alles wat je nodig hebt is in jezelf aanwezig

Brrr… de herfst is altijd weer even wennen. De dagen worden korter, de bladeren verkleuren en vallen van de bomen. Het wordt kouder, het waait en regent. De natuur maakt zich op voor de komende winter. Eerlijk gezegd sla ik de kou en de donkere dagen het liefste over. Herken je dat? Toch zijn alle seizoenen nodig om weer tot bloei te komen in het voorjaar en dat is bij ons mensen niet anders! Een beetje meebewegen op het ritme van de seizoenen hoeft niet heel ingewikkeld te zijn. Met kleine stapjes en wat bewustzijn kom je al een heel eind.

De donkere dagen bieden de tijd om de rust meer op te zoeken. Om zowel in jezelf als daarbuiten op te ruimen en zaken die je zowel privé als in je werk niet verder helpen los te laten. Neem tijd wat voor jou echt belangrijk is. Zoek een warm en rustig plekje op. Maak het gezellig, steek een kaarsje aan en neem een lekker kopje koffie of thee. Laat de controle los en vertrouw op je eigen unieke kracht. Neem de tijd om écht te luisteren naar alles wat in jou leeft. Want alles wat je nodig hebt, zit al in je. Ja, daar zeg ik wat. Alles wat je nodig hebt is in jezelf aanwezig. Alles is er al, altijd, overal, in jou. Hoe fijn is dat! De vraag is alleen: wat doe je er mee? Er heel hard aan trekken of werken hoeft dus niet. Sterker nog, dit vertraagd alleen maar en kost bergen energie heb ik inmiddels geleerd.

Door te vertragen kom je geleidelijk aan tot rust. Mijn ervaring is dat wel dat het helpt om je rust en reflectie momenten in je agenda te plannen. Anders ben je in de waan van de dag zomaar weer een paar weken en maanden verder, zonder dat je jouw rust hebt kunnen pakken. Hebt kunnen reflecteren hoe het écht met je gaat. Dus besteed minimaal één dag per week aan rust, stilte en iets dat je echt inspireert. Zet dat voor aankomende weken in je agenda en ervaar eens wat dit je brengt. Welke wijsheden willen zich ontvouwen. Creëer bewustwording op je gedrag en patronen, zodat je ook weer nieuwe keuzes kunt maken.

Vragen tijdens de herfst:

  • Kijk terug op dat wat goed is gegaan de afgelopen maanden en op dat wat minder is geweest dan je had verwacht. Bepaal wat dit betekent voor jouw pad, stel je doelen bij of maak een nieuw plan.
  • Welke emoties onderdruk je? Waar zit je pijn en je verlangen?
  • Is het belangrijk dat je iets loslaat of dat je het anders leert vasthouden?
  • Waar wacht je op? Van wie moet er toestemming komen om de dingen te doen waarnaar je verlangt?
Facebook
LinkedIn
WhatsApp