Blog

Podcast Over-leven in de zorg

In de podcast afleveringen duiken we dieper in op Over-leven in de zorg waarin ik verschillende disciplines uitnodig, zodat er een rijke bron van inzichten en perspectieven ontstaat. Het doel is niet alleen om te informeren maar ook om jou als zorgprofessional te motiveren en aan te zetten om anders te leren kijken en doen om het werken in de zorg te verbeteren. Naast het delen van kennis en ervaringen, dient deze podcast ook als een inspiratiebron. Het delen van succesverhalen, uitdagingen en lessen uit de praktijk kan jou aanmoedigen om zelf bij te dragen aan de ontwikkeling van toekomstbestendige zorg. Mijn podcast avontuur is niet alleen een reis van kennisdeling maar ook een missie om een beweging te bouwen die de zorg voor iedereen verbetert.

Lees verder »

Bedankt broers!

In alles wat we samen beleven, alle mooie en minder mooi ervaringen, hebben ervoor gezorgd dat ik een diepe verbinding voel met mijn broers. Een broer en zus relatie die in de basis altijd goed is, ook al kunnen we elkaar weken of maanden niet zien of spreken. Ik weet, heb ik ze nodig? Dan staan ze klaar. En ben ik dankbaar dat ik het zusje ben van deze twee grote broers.

Lees verder »

Meten is weten… of niet?

Loof training en advies nodige bij uit om aan te sluiten bij hun maaltijd der vrienden. Waar ook Berend van der Kolk een lezing gaf over wat meten met ons doet. Hij vertelde dat we de meetlat steeds hoger leggen en de druk om te presteren toe neemt. Waardoor we ondertussen we de werkelijke doelen uit het oog verliezen.

Lees verder »

Roerige tijden in de zorg

In de zorgorganisaties waar ik kom is de zorgkloof een veel besproken onderwerp tijdens mijn coaching en training. Hoe houden we ons hoofd zo goed mogelijk boven water? De zorg staat voor grote uitdagingen door de groeiende kloof tussen de stijgende vraag naar zorg, terwijl de beschikbaarheid van zorg afneemt en de zorg steeds complexer wordt.

Lees verder »

Bij één keer is er sprake van een incident

Een tweede keer is toeval … een derde keer is een patroon.

Problemen herhalen zich vaak. Wanneer dit gebeurd is het goed om eens vanuit een systemische blik te kijken wat er aan de hand is. Onze neiging is om te versnellen, in de actie stand te komen, te overtuigen, te controleren en het gedoe zo snel mogelijk op te lossen. En door…

Lees verder »

Droomplek

Als grote dromers hebben we afgelopen jaren als gezin vastgehouden aan onze droom: ruimte en groen om huis, een eigen boerderij, waar al onze dromen en plannen zich kunnen ontwikkelen. In de volle overtuiging dat wat we voor ogen hebben, vroeg of laat op ons pad zal komen. Dankzij geduld, er veel over praten en vertrouwen is onze droom afgelopen jaar werkelijkheid geworden. En hebben we in de zomervakantie een ruim honderd jaar oude stolpboerderij betreden. Vanaf dag één voelt het alsof het zo moest zijn en voelen we ons thuis. Het is echt genieten op deze woon en werkplek.

Lees verder »

Toekomstbestendige ouderenzorg

In systemisch werken is aandacht voor de oorsprong van een organisatie, team of systeem belangrijk. De oorsprong zorgt voor verbinding. Het is de reden waarom het ooit begonnen is. De oorsprong is niet te veranderen en onderdeel van het systeem. Wanneer je een goede verbinding met de oorsprong hebt, geeft dit veerkracht en fungeert het als bron.

Lees verder »

Alles wat je nodig hebt is in jezelf aanwezig

Brrr… de herfst is altijd weer even wennen. De dagen worden korter, de bladeren verkleuren en vallen van de bomen. Het wordt kouder, het waait en regent. De natuur maakt zich op voor de komende winter.

Eerlijk gezegd sla ik de kou en de donkere dagen het liefste over. Herken je dat? Toch zijn alle seizoenen nodig om weer tot bloei te komen in het voorjaar en dat is bij ons mensen niet anders! Een beetje meebewegen op het ritme van de seizoenen hoeft niet heel ingewikkeld te zijn. Met kleine stapjes en wat bewustzijn kom je al een heel eind.

Lees verder »

Hoe bouw je aan succesvol samenwerken?

In de praktijk niet altijd makkelijk. Teams laten zich vooral leiden door de waan van de dag en zijn vooral bezig met hun eigen werk en resultaten. Misschien wordt er in het team wel spanning ervaren, gedoe en is er weinig onderling respect. Succesvol samenwerken is niet vanzelfsprekend, maar kan wél gebouwd worden. Ik help teams daarbij en gebruik in de basis het Teamwiel® van Martijn Vroemen. Op maat, want elk team is uniek. Het is een eenvoudig model, gebaseerd op 6 factoren die meehelpen bij het vormen van een effectief team en succesvol samenwerken. Elk team kan groeien.

Lees verder »

De zon op je snoet

De zomer is heerlijk! Een periode waarin het lekker lang licht is en je de warmte van de zon op je huid voelt. Vaak voel je je relaxter, vrolijker en hebben we lekker lang vakantie. Alles is er in overvloed, alles groeit uit en staat in de mooiste kleuren in bloei. De zomer is de periode om je ideeën echt vorm te geven. Je hebt meer energie en daarom meer doorzettingsvermogen.

Lees verder »

Ik los het zelf wel op!

‘Ik vind delegeren als leidinggevende lastig en ik vind dat ik het zelf sneller en beter kan. Dus los ik het zelf wel op! Net zo makkelijk.’

‘Oké. Wat is het effect hiervan op de ander?’

‘Daar heb ik nooit bij stilgestaan, maar waarschijnlijk zal mijn collega de volgende keer denken, doe het lekker zelf. Of ze gaan achteroverleunen. Of zijn bang het niet goed te doen. Of misschien nog wel erger… ik ontneem ze het leren! Terwijl ik leren zo belangrijk vind.’

Lees verder »

Onbalans tussen geven en nemen

‘Kan ik een afspraak met jou maken om te praten? Het gaat niet zo lekker… Sinds enige tijd heb ik ontzettende last van zenuwen voordat ik moet werken en lig met hartkloppingen in bed. Er wordt een hoop getriggerd waardoor ik mij super onzeker voel. Ik denk steeds dat ik het niet goed heb gedaan en blijf alles checken. Om gek van te worden!’

Lees verder »