Blog

Een gezond team… versterk de verbinding

Een check-in voorafgaand aan een werkoverleg is belangrijk voor het bevorderen van teamverbinding, betrokkenheid, het versterken van gezamenlijkheid, het creëren van een veilige ruimte en het verbeteren van de efficiëntie van het overleg. Het geeft iedereen de ruimte om iets te zeggen en te focussen op de bedoeling van het overleg. Oftewel te delen en dumpen: je zegt wat je wil zeggen, niet meer of minder en niemand stelt vragen.

Lees verder »

Vastlopen geeft ruimte

Afgelopen week heb ik mijn diploma behaald in systemisch coachen bij Bert Hellinger. Een belangrijk moment, trots, maar ook een diep besef van mijn eigen beperkingen. Het was een leerzame reis vol inzichten, het niet weten en weerstand op mijn eigen terugkerende patronen. Hoe meer ik leerde, hoe duidelijker het werd hoeveel ik nog niet wist.

Lees verder »

Stop met Roddelen! Zo zorg je dat jouw team met elkaar praat.

Eén van de grootste knelpunten die ik met regelmaat in de teams voor bij hoor en zie komen is dat er meer over elkaar gepraat wordt dan met elkaar. Het sluipende gif van roddelen kan de samenwerking vergiftigen, vertrouwen ondermijnen en de werksfeer verzieken. Stel je voor dat dit allemaal kan veranderen met slechts drie simpele stappen. Klaar om je team van geroddel naar echte communicatie te brengen?

Lees verder »

Podcast Over-leven in de zorg

In de podcast afleveringen duiken we dieper in op Over-leven in de zorg waarin ik verschillende disciplines uitnodig, zodat er een rijke bron van inzichten en perspectieven ontstaat. Het doel is niet alleen om te informeren maar ook om jou als zorgprofessional te motiveren en aan te zetten om anders te leren kijken en doen om het werken in de zorg te verbeteren. Naast het delen van kennis en ervaringen, dient deze podcast ook als een inspiratiebron. Het delen van succesverhalen, uitdagingen en lessen uit de praktijk kan jou aanmoedigen om zelf bij te dragen aan de ontwikkeling van toekomstbestendige zorg. Mijn podcast avontuur is niet alleen een reis van kennisdeling maar ook een missie om een beweging te bouwen die de zorg voor iedereen verbetert.

Lees verder »

Bedankt broers!

In alles wat we samen beleven, alle mooie en minder mooi ervaringen, hebben ervoor gezorgd dat ik een diepe verbinding voel met mijn broers. Een broer en zus relatie die in de basis altijd goed is, ook al kunnen we elkaar weken of maanden niet zien of spreken. Ik weet, heb ik ze nodig? Dan staan ze klaar. En ben ik dankbaar dat ik het zusje ben van deze twee grote broers.

Lees verder »

Meten is weten… of niet?

Loof training en advies nodige bij uit om aan te sluiten bij hun maaltijd der vrienden. Waar ook Berend van der Kolk een lezing gaf over wat meten met ons doet. Hij vertelde dat we de meetlat steeds hoger leggen en de druk om te presteren toe neemt. Waardoor we ondertussen we de werkelijke doelen uit het oog verliezen.

Lees verder »

Roerige tijden in de zorg

In de zorgorganisaties waar ik kom is de zorgkloof een veel besproken onderwerp tijdens mijn coaching en training. Hoe houden we ons hoofd zo goed mogelijk boven water? De zorg staat voor grote uitdagingen door de groeiende kloof tussen de stijgende vraag naar zorg, terwijl de beschikbaarheid van zorg afneemt en de zorg steeds complexer wordt.

Lees verder »

Bij één keer is er sprake van een incident

Een tweede keer is toeval … een derde keer is een patroon.

Problemen herhalen zich vaak. Wanneer dit gebeurd is het goed om eens vanuit een systemische blik te kijken wat er aan de hand is. Onze neiging is om te versnellen, in de actie stand te komen, te overtuigen, te controleren en het gedoe zo snel mogelijk op te lossen. En door…

Lees verder »

Droomplek

Als grote dromers hebben we afgelopen jaren als gezin vastgehouden aan onze droom: ruimte en groen om huis, een eigen boerderij, waar al onze dromen en plannen zich kunnen ontwikkelen. In de volle overtuiging dat wat we voor ogen hebben, vroeg of laat op ons pad zal komen. Dankzij geduld, er veel over praten en vertrouwen is onze droom afgelopen jaar werkelijkheid geworden. En hebben we in de zomervakantie een ruim honderd jaar oude stolpboerderij betreden. Vanaf dag één voelt het alsof het zo moest zijn en voelen we ons thuis. Het is echt genieten op deze woon en werkplek.

Lees verder »

Toekomstbestendige ouderenzorg

In systemisch werken is aandacht voor de oorsprong van een organisatie, team of systeem belangrijk. De oorsprong zorgt voor verbinding. Het is de reden waarom het ooit begonnen is. De oorsprong is niet te veranderen en onderdeel van het systeem. Wanneer je een goede verbinding met de oorsprong hebt, geeft dit veerkracht en fungeert het als bron.

Lees verder »

Alles wat je nodig hebt is in jezelf aanwezig

Brrr… de herfst is altijd weer even wennen. De dagen worden korter, de bladeren verkleuren en vallen van de bomen. Het wordt kouder, het waait en regent. De natuur maakt zich op voor de komende winter.

Eerlijk gezegd sla ik de kou en de donkere dagen het liefste over. Herken je dat? Toch zijn alle seizoenen nodig om weer tot bloei te komen in het voorjaar en dat is bij ons mensen niet anders! Een beetje meebewegen op het ritme van de seizoenen hoeft niet heel ingewikkeld te zijn. Met kleine stapjes en wat bewustzijn kom je al een heel eind.

Lees verder »