november 14, 2022

Ben jij nog in verbinding met jezelf?

Mensen hebben verbinding nodig met zichzelf om goed te kunnen functioneren. In de zorg zijn we gewend om goed voor andere te zorgen, maar loop je jezelf gemakkelijk voorbij. Zorgprofessionals zijn meestal echte redders en pleasers. Ze hebben sterk de behoefte om anderen (on)gevraagd te helpen en voelen feilloos aan wat anderen nodig hebben. Herken je je daarin?

Het is makkelijker om je te richten op anderen. Ze te helpen en verzorgen. Door bij de ander te zijn hoef je niet stil te staan bij jezelf. Het is een soort vlucht. Maar dan weet je dus ook niet wat jij nodig hebt en wanneer jouw grens bereikt is. Als je niet luistert naar de signalen zal je lijf steeds harder gaan schreeuwen. Want je lijf wil in verbinding zijn met je hoofd en voelen wat er gebeurt.

Wat levert al dat zorgen jou op?

Onbewust ben je gaan geloven dat je aardig en behulpzaam moet zijn om gezien en gewaardeerd te worden. En dat houdt je nu in de greep. In plaats van redden is het de kunst om de ander te helpen zichzelf te zijn of haar probleem in beeld te krijgen en op te lossen.

Maar het begint bij jezelf… Eerst de verbinding herstellen met jezelf, luisteren naar je lichaam, je gedachten en gevoelens en deze drie aspecten als eenheid benaderen. Niet blijven hangen in je hoofd, maar ook naar beneden dalen naar je lijf, je hart, naar dat wat je echt wilt.

Zelf heb ik van huis uit niet echt geleerd om te voelen. Ik zat meer in de overtuiging van voelen is eng. Met het idee dat als ik daarnaartoe ga, dan kom ik in een zwart gat terecht of wordt het allemaal nog erger. Met als gevolg dat ik door verschillende gebeurtenissen lange tijd in een overlevingsstand heb gestaan. Ik stond totaal niet in verbinding met mezelf en was vooral gericht op de ander. Het is een mooie afleidingsmanoeuvre om niet stil te hoeven staan bij je gevoel.

Hoe ga je van overleven naar leven?

Maar je houdt dat niet vol. Overleven kost veel energie, je beweegt tegen je natuurlijke flow in. Na een tweede keer een reorganisatie meegemaakt te hebben waardoor ik mijn functie kwijtraakte heb ik de kans gepakt en de keuze gemaakt om voor mezelf te beginnen. 

Het is een stap in het onbekende, die ook spanning met zich mee brengt en onzekerheid. Kan ik het wel? Zitten mensen wel op mij te wachten? Je hoofd slaat af en toe alarm. Maar uit je comfortzone gaan geeft ook veel nieuwe kansen, groei en inzichten. Laatst hoorde ik mezelf tegen een oud-collega zeggen: dit gaat me zoveel makkelijker af en ligt veel dichterbij mezelf. Hoe waardevol is dat? Doen wat je leuk vindt, dichterbij jezelf en echt leven! 

Beweeg jij nog de juiste richting op? 

De zorg is naast complex en uitdagend ook één van de mooiste plekken om te werken. Voor de zorgprofessionals met een groot zorghart staat zorgen voor de anderen voorop. Dit is waar je je dagelijks met passie en veel loyaliteit voor inzet. Maar waar blijf je zelf? 

In een vrijblijvend kennismakingsgesprek ontdek je direct welke mogelijkheden er liggen voor jou om door te groeien naar meer rust, kracht en vertrouwen. 

Bel of mail voor een kennismaking via mandy@ontmoetingsveld.nl of bel 06-20574910

Facebook
LinkedIn
WhatsApp