januari 15, 2023

Last van een baaldag? Een winterdipje?

Wie kent dat nu niet. Medewerkers hebben er af en toe last van. Maar ook jij, als leidinggevende, komt het misschien tegen.

Mopperend staan we bij het koffie automaat, vertellend dat we geen zin hebben, continu werkdruk ervaren en onder de warme dekens willen kruipen. Het liefst ga je in een diepe winterslaap, om weer in de lente wakker te worden. Ongeveer twintig procent van de mensen heeft last van seizoensgebonden stemmingswisselingen.

Wat zou je er tegen kunnen doen?

Kijk naar je takenpakket en maak keuzes over wat je wel en niet meer gaat doen. Schrap de onnodige taken en de nutteloze vergaderingen. Maak een vergadering een kwartiertje korter, zodat je wat bewegingsvrijheid krijgt voor een plas-, adem- of een koffiepauze.

Vermijd de eeuwige mopperaars en zeurkousen op je werk. Omring je met positieve mensen, mensen die je motiveren en inspireren. Maak samen een lolletje. Lachen is tenslotte gezond. Wist je dat je slechts 17 spieren gebruikt als je lacht en 43 als je boos bent?

Maak tijdens je lunch, koffiepauze of overleg met je collega even een wandeling buiten. Het combineren van zonlicht en een wandeling kan wonderen doen voor je humeur.

Gedachten zijn krachtig, maar gedachten zijn niet de waarheid. De ruim 60.000 onbewuste gedachten per dag zijn grotendeels niks zeggende kreten. Gedachten gaan maar door en zorgen voor gepieker. Vaak door een gebeurtenis uit het verleden of de toekomst. Wat zal die collega wel niet van mijn presentatie vinden? Is het wel goed genoeg? Wat als het niet gaat? Zorg daarom voor stimulerende gedachten. Deze zorgen voor positieve gevoelens. Denk bijvoorbeeld aan jouw successen in je werk en leg je positieve herinneringen vast als een reminder. Zelf maak ik daar graag beelden van en deel ik deze via mijn insta pagina lekkerlummellen. Neem gerust een kijkje om je te laten inspireren.

De winter is overigens niet de beste tijd om grote veranderingen door te voeren of nieuwe projecten te starten. Er is weinig tot geen veranderkracht en energie om een vliegende start te maken. Wacht even tot de lente zich weer aandient… nog 62 dagen.

Meer tips?

Bepaal waar jij je aandacht op wilt richten. Tenslotte Alles wat je aandacht geeft groeit. Heb je andere tips om een baaldag door te komen? Ik hoor ze graag.

Wil je daarnaast ook tips om zonder oordeel naar een situatie te kijken, niet over collega’s praten, maar met elkaar en samen tot de kern van een probleem komen? Dan raad ik je aan om mijn weggever te downloaden. Veel leesplezier…

Beweeg jij nog de juiste richting op?

De zorg is naast complex en uitdagend ook één van de mooiste plekken om te werken. Voor de zorgprofessionals met een groot zorghart staat zorgen voor de anderen voorop. Dit is waar je je dagelijks met passie en veel loyaliteit voor inzet. Maar waar blijf je zelf? In een vrijblijvend kennismakingsgesprek ontdek je direct welke mogelijkheden er liggen voor jou om door te groeien naar meer rust, kracht en vertrouwen. Bel of mail voor een kennismaking via mandy@ontmoetingsveld.nl of bel 06-20574910.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp