november 14, 2022

Loslaten van gedachten

Hoe laat jij je gedachten los? Of zit je in de overlevingsstand? Houd je vast aan bepaalde gebeurtenissen in je leven of maak je keuzes vanuit angst?

Waar zit jij met je gedachten?

Onze gedachten hebben veel invloed op hoe we ons voelen en op wat we doen. Vaak worden deze gedachten ergens door opgeroepen en gaan ze onbewust verder. Angstige gedachten zijn geen goede raadgevers en kost bakken energie. Ze belemmeren je om echt te leven, de mooie dingen te zien en plezier te maken. Maar, lekker makkelijk gezegd, je angst loslaten. Het is ontzettend lastig, ik weet er alles van. In 2014 kreeg ik een paniekaanval in de auto. Dit belemmerde me de eerste jaren in van alles. Angst geeft hele heftige lichamelijke sensaties en het propt je hoofd vol met negatieve, onzekere gedachten. Ik klemde mezelf onbewust lang vast aan al die gedachten die voorbijkwamen. En dat waren er nogal wat. 

Een echt eyeopener was het voor mij toen iemand zei: ‘Gedachten zijn niet de waarheid.’ Wat? Inmiddels begrijp ik, dat die ruim 60.000 onbewuste gedachten per dag, grotendeels nikszeggende kreten zijn. Want gedachten gaan maar door, zorgen voor gepieker en houden je wakker. 

Waar richt jij je aandacht op?

Toch heb ik ervaren dat, door bewust te zijn van je gedachten en er met een afstandje naar te kijken, je keuzes kan maken welke gedachten je aandacht geeft. Dit is zeker niet makkelijk en inmiddels ben ik hier al wat jaren zoet mee. Maar op een afstandje je gedachten observeren geeft je de keuze om te bepalen welke gedachten je wilt loslaten of even vasthouden. Daardoor heb ik inmiddels meer grip op ze en blijf ik niet dagen of weken met negatieve gedachten ronddwalen of aan ze vastplakken waardoor ze groter en giftiger worden. Ik richt me op gedachten die je energie, richting, focus en overzicht geven. 

Tip: Alles wat je aandacht geeft groeit. Onderzoek je gedachten en bekijk ze van een afstandje. Kijk hoe gedachten opkomen en weer verdwijnen, zonder het gevoel dat je ze moet volgen. Negatieve gedachten zijn geen feiten, zie ze als gebeurtenissen. Spreek ze uit of schrijf ze eventueel op papier, dat haalt de lading ervan af. 

Hoe kun je in het nu leven?

Toen ik vorig jaar een half jaar een sabbatical had van mijn werk, gaf ik mezelf de opdracht om dagelijks een foto te maken met mijn mobiel van m’n geluksmomentjes, waar ik van genoot of mij relaxed voelde. Inmiddels heb ik meer dan 300 foto’s verzameld op mijn Instagrampagina Lekker Lummelen (neem gerust een kijkje om geïnspireerd te raken). En kijk ik, wanneer ik mij minder goed voel, met een glimlach terug naar de vele, soms kleine plezierige momenten van het leven. Ik zet die automatische piloot uit en ben me even bewust van wat ik echt zie, voel, waar ik ben en waar ik sta. Het geeft orde en vertrouwen en laat los wat vastzit.

Beweeg jij nog de juiste richting op? 

De zorg is naast complex en uitdagend ook één van de mooiste plekken om te werken. Voor de zorgprofessionals met een groot zorghart staat zorgen voor de anderen voorop. Dit is waar je je dagelijks met passie en veel loyaliteit voor inzet. Maar waar blijf je zelf? 

In een vrijblijvend kennismakingsgesprek ontdek je direct welke mogelijkheden er liggen voor jou om door te groeien naar meer rust, kracht en vertrouwen. 

Bel of mail voor een kennismaking via mandy@ontmoetingsveld.nl of bel 06-20574910

Facebook
LinkedIn
WhatsApp