maart 17, 2024

Meten is weten… of niet?

Loof training en advies nodige bij uit om aan te sluiten bij hun maaltijd der vrienden. Waar ook Berend van der Kolk een lezing gaf over wat meten met ons doet. Hij vertelde dat we de meetlat steeds hoger leggen en de druk om te presteren toe neemt. Waardoor we ondertussen we de werkelijke doelen uit het oog verliezen.

Ik denk meteen aan mijn zoon die vanmiddag met zijn rapport thuiskwam van de basisschool. Waarin staat opgesomd wat hij goed, voldoende en onvoldoende heeft gehaald. Met in de bijlage grafieken van de CITO uitslagen. Onze beide zoons scoren jaar in jaar uit niet volgens de gemiddelde CITO norm door hun dyslexie. En dit zorgt elk schooljaar en een nieuwe juf voor een discussie op het beoordelen. Want ons school (meet) systeem houdt er geen rekening mee als je hersens net even anders werken dan gemiddeld.

Tijdens de presentatie wordt mij al snel duidelijk dat we veel uitsluiten tijdens het meten. Door te meten zien we veel niet meer. Het kan ons star maken en we komen in een tunnelvisie. Het meten geeft grip, controle, maar het zorgt ook voor competitie. Kijk maar naar alle social mediakanalen. Hoe belangrijk het tegenwoordig is hoeveel likes je op je foto krijgt en zoveel mogelijk volgers. Allerlei advertenties over meer verdienen, dunner, mooier, beter… Ik hoor en zie opeens overal voorbeelden van competitie om mij heen. Op het voetbalveld hoor ik een vader tegen zijn zoontje zeggen: “Voor elke doelpunt krijg je 2 euro!” Tijdens een systemisch coachgesprek zegt een client: “Mijn zusje is hoger opgeleid, socialer.” En heeft haar plek als oudste afgestaan.

Ook in het werk is meten belangrijk. Begrijpelijk, want als organisatie heb je cijfers nodig om te kunnen sturen. Maar het zet me aan het denken: ten koste van wat? Wat raakt daardoor uit beeld? In de praktijk zie ik teams vanaf hun eigen eilandjes heel hard werken om te voldoen aan wat ze moeten doen. Niet wetende en zien wat er in hun omgeving en buurtteams gebeurt. Ik zie ook dat het teams vaak ontbreekt aan duidelijk informatie (dashboard) en doelen. Dus waar moet je precies aan voldoen? Waar werk je naar toe?

Uitsluiten

Wanneer dingen, personen of situaties uitgesloten worden (door bijvoorbeeld te meten), ontstaat er stagnatie en het belemmert de groei. Het uitsluiten van iets of iemand is alsof je een pagina uit een boek scheurt. Het boek is dan niet meer compleet. Dat geeft gedoe! Het is belangrijk dat alles erbij hoort, een plek krijgt en gezien wordt. Dat geeft rust en energie.

Bij de presentatie kregen we het boek Meetmaatschappij cadeau, ik denk dat ik deze doorgeef aan juf, als afscheid van de tijd op de basisschool. Wie weet inspireert het school om anders te kijken naar meten.

@Loof training en advies: Bedankt voor de inspirerende avond. @Thijs Paffen: Dank je voor de uitnodiging, ik voelde me vereerd dat ik je gast mocht zijn. En @ Berend van der Kolk Bedankt voor mij nieuwe blik op meten.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp