mei 27, 2024

Vastlopen geeft ruimte

Afgelopen week heb ik mijn diploma behaald in systemisch coachen bij Bert Hellinger. Een belangrijk moment, trots, maar ook een diep besef van mijn eigen beperkingen. Het was een leerzame reis vol inzichten, het niet weten en weerstand op mijn eigen terugkerende patronen. Hoe meer ik leerde, hoe duidelijker het werd hoeveel ik nog niet wist.

Het doorbreken van je eigen patronen vraagt om moed en kwetsbaarheid. Het betekent dat je uit je comfortzone moet stappen en bereid moet zijn om diep te graven. Voor mij betekent het niet altijd lief hoeven zijn en af en toe de “bitch” in mij de vrijheid geven om tevoorschijn te komen, een bevrijding van de verwachtingen van anderen en van mezelf. Niet altijd aardig gevonden wordt en mezelf toesta om mezelf te accepteren, inclusief de kanten die niet altijd even liefdevol zijn.

Samen met mijn medestudenten en onder begeleiding van onder andere Yvonne Lonis en Bibi Schreuders, gingen we op zoek naar onze diepgewortelde patronen. We leerden hoe we deze konden doorbreken en ruimte konden maken voor nieuwe manieren van reageren en handelen. Het was een intensief proces dat veel energie en doorzettingsvermogen vergde, maar de beloning was groot.

Moed en kwetsbaarheid

Het vraagt moed om je kwetsbaar op te stellen en eerlijk naar jezelf te kijken. Maar juist in deze kwetsbaarheid ligt de kracht van transformatie. Door te erkennen wat je nog niet weet en waar je tegenaan loopt, open je de deur naar groei en ontwikkeling. Aan iedereen die zich herkent in het steeds weer terugvallen in oude patronen, wil ik zeggen: het is mogelijk om te veranderen. Het vraagt om bewuste inspanning en de bereidheid om diep te kijken, maar de vruchten die je hiervan plukt, zijn enorm.

Het behalen van mijn diploma als systemische coach markeert het begin van een nieuwe fase. Een fase waarin ik niet alleen anderen begeleid in hun reis naar zelfontdekking en groei, maar ook mezelf blijf uitdagen en ontwikkelen. Het is een voortdurende reis, en ik ben dankbaar voor elke stap die ik mag zetten.

Dus als je vastloopt en het gevoel hebt dat je niet verder komt, weet dan dat er altijd een weg vooruit is. Het vraagt moed en kwetsbaarheid om die eerste stap te zetten, maar de beloning is het meer dan waard. Samen kunnen we jouw patronen doorbreken en een nieuwe weg inslaan, vol met groei en zelfontdekking.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp